Laadukkaat ja hyvinvointia tukevat terveyden ja hyvinvoinnin palvelut ovat jokaisen Tervolan asukkaan oikeus.

Olet täällä

Suun terveydenhuolto

Palvelemme kaikkia tervolalaisia. Tehtävämme on ylläpitää ja edistää kuntalaisten suun terveyttä järjestämällä ja kehittämällä laadukkaita suun terveydenhuollon palveluita. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla, kuten lisäämällä tietoisuutta suunsairauksista ja kannustamalla omatoimiseen suun ja hampaiden hoitoon, tavoittelemme pysyvästi hyvää suun terveyttä. 

Arvioimme jokaisessa yhteydenotossa hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Särkytapauksessa toivomme yhteydenottoa aamupäivän aikana

Kiireelliseen hoitoon pääsee arkipäivisin pääsääntöisesti samana, mutta viimeistään seuraavana päivänä. 

Jos sinulle tulee este, muistathan perua välittömästi sinulle varatun ajan. Perumatta jätetystä ajasta veloitamme 51,50 euroa. 

Suun terveystarkastukset

Lapset ja nuoret
Suun terveydenhuollossa on käytössä kutsujärjestelmä ja kutsukirje lähetetään kaikille alle 18-vuotiaille. Tarkastuksia järjestetään määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina. Tarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve sekä tehdään henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain. 

Alle kouluikäikäisille järjestetään hammashoitajan ja suuhygienistin tekemiä suun terveystarkastuksia ja tarpeen mukaan hammaslääkärin tarkastuksia. Tarkastukseen kutsutaan kaikki 1-, 3- ja 5-vuotiaat. Tarvittaessa tarkastuksiin kutsutaan tiheämmin. 

Koululaisille lähetetään kutsu pääsääntöisesti kotiin. Kaikkien 1., 5. ja 8. luokan oppilaiden hampaat tarkastetaan, mutta muiden osalta noudatetaan hammaslääkärin määrittelemää henkilökohtaista tarkastusväliä. Lapselle tai nuorelle, jolla on erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään tehostettu ehkäisevä suun terveydenhuolto. 

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus suun terveystarkastukseen kunnallisessa suun terveydenhuollossa. Hoito on maksullista yli 18-vuotiaille. 

Odottavan perheen vanhemmilla  on oikeus suunterveyden arviointiin, jonka suorittaa suunterveyden ammattihenkilö. Vanhemmat voivat hakeutua itse suun terveystarkastukseen ja hoitoon. 

Kehitysvammaiset ovat mukana hoitolan kutsujärjestelmässä ja tarkastukset toteutetaan henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaan. Hammashoitaja käy toimintakeskuksessa ja asumisyksikössä ohjaamassa suun ja hampaiden omahoitoa. 

Aikuiset voivat hakeutua itse suun terveystarkastukseen. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan aina asiakkaan ottaessa yhteyttä. 

Lue lisää suun terveydestä: 
Hammaslääkäriliiton sivut

Käypä hoito -suositukset potilaalle (hammaslääketiede)

 

Tärkeät puhelinnumerot

Suun terveydenhuollon ajanvaraus

016 860 4215
ma-to klo 8.00-15.30, pe klo 8-15 (huom, numeroon ei voi lähettää tekstiviestejä)

Lapin yhteinen hammaslääkäripäivystys

010 633 8330
palvelee viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 9.30-12, puhelut mielellään klo 9.30-10.30

Me autamme sinua