Olet täällä

Koronatiedottaminen muuttuu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä

 

Lopetamme koronatapausmäärien tiedottamisen. Koronatestien lukumäärä alueella on vähentynyt, sillä lieväoireisten ei enää tarvi mennä testiin pelkän testaamisen vuoksi. Tämän viikon testeistä on positiivisia ollut lähes 40%.

Tapausmäärä ei enää kerro alueen epidemiatilanteesta, sillä korkea positiivisten osuus kertoo siitä, että tautia on alueella paljon virallisia lukuja

enemmän.

Jatkossa tiedotamme epidemiatilanteesta viikoittain aina keskiviikkoisin ellei tilanne muuta edellytä. Epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

 

Eristys- ja karanteenipäätöksistä on alueella luovuttu, koska niillä ei voida enää vaikuttaa epidemian rajoittamiseen. Poikkeuksena tästä ovat sote-henkilöstön eristys- ja karanteenikäytännöt, jotka myös muuttuvat aiemmasta 9.2.2022 lähtien. Muutokset eivät koske aiemmin tehtyjä päätöksiä.

 

Sote-henkilöstöä on paljon sairaana tai altistumisten takia terveenä karanteenissa. Ajoittain kiireetöntä hoitoa on jouduttu henkilöstöpulan takia siirtämään eri terveydenhuollon yksiköissä Meri-lapin alueella.

 

Sote-henkilöstön karanteenikäytäntö muuttuu 9.2.2022 alkaen siten, että kolme kertaa rokotettua (tai 2 rokotusta saanutta ja koronan sairastunutta) ei enää aseteta karanteeniin edes perhealtistuksissa, vaan henkilö ilmoittaa altistumisestaan esimiehelleen ja palaa normaalisti töihin.

Altistunut sote-työntekijä käyttää työskennellessään venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja välttää suojaamatonta kontaktia esim. tauoilla muuhun henkilökuntaan viikon ajan altistumisesta lähtien. Jos ilmaantuu hengitystieoireita hakeudutaan koronatestiin.

Sote-henkilöstön eristyskäytäntö jatkuu ennallaan eli mikäli sairastuu koronavirusinfektioon niin eristetään 5 vrk:n ajaksi oireiden alusta lukien.

 

Käytössä ovat normaalit sairauslomakäytännöt eli jos sairastat hengitystieinfektiota ja tarvitset asiasta todistuksen niin sen saa virka-aikana työterveyshuollosta tai omasta terveyskeskuksesta. Puhelinta ja sähköisiä kanavia tulee hyödyntää eikä todistuksen hakuun pidä lähteä paikan päälle sairaana ilman etukäteen sopimista.

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon eikä sitä pidä ruuhkauttaa todistusten tarpeen vuoksi, vaan tarpeelliset todistukset haetaan virka-aikana  em. tavalla.

 

Hengitystieoireista kärsivien suositellaan sairastavan tautia kotona vähintään viisi päivää.

Kun on ollut kaksi oireetonta päivää kotona niin töihin tai kouluun voi palata kunhan oireiden alusta on kulunut vähintään tuo aiemmin mainittu 5 päivää.

 

Koronavirustautia on nyt liikkeellä paljon ja tätä ohjetta (vähintään 5 päivää kotona sisältäen 2 oireetonta päivää) kannattaa noudattaa hengitystieoireista kärsivien, vaikka koronavirustestiä ei olisi tehtykään.

 

 

 

Jyri J. Taskila

Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

LPSHP